Een haspel wagen: kiezen voor de juiste versie

Een haspel wagen: kiezen voor de juiste versie
Haspelwagens zijn in diverse varianten en maten verkrijgbaar. Wilt u een haspel wagen aanschaffen, dan dient u inzichtelijk te maken welk type wagen het beste past bij uw bedrijf. In deze blog zetten we de drie belangrijkste aandachtspunten die u dient mee te nemen in uw keuzeproces voor u op een rij. Om te kunnen kiezen voor de juiste versie haspel wagen dient u onder andere rekening te houden met bijvoorbeeld de transportbewegingen die uw haspels moeten maken, de afmetingen van uw haspels en welke specifieke eisen u stelt aan een dergelijke wagen, zoals wendbaarheid. Start de haspelwagen keuzehulp

Snelverkeer of langzaamverkeer

Een essentiële keuze die dient te worden gemaakt is de keuze tussen een snelverkeer of een langzaamverkeer haspel wagen. Een langzaamverkeer wagen heeft geen kentekenplaat en de maximale snelheid hiervan is 20 kilometer per uur. Deze haspelwagen mag dus niet op de snelweg. Langzaamverkeer haspelwagens volstaan wanneer haspels slechts over kleine afstanden hoeven te worden getransporteerd. Moet u vaak de weg op met de haspelwagen en grotere afstanden overbruggen, dan is de snelverkeer haspelwagen in de meeste gevallen de beste optie.

Afmetingen

Welk type haspelwagen u kiest, is vanzelfsprekend afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van de haspel die u wilt vervoeren en afwikkelen. Er is een ruime keus in haspelwagens met verschillende afmetingen en draagvermogens. Ook zijn de wagens met verschillende assen uitvoerbaar, afhankelijk van de asdiameter van de haspel. Maakt u gebruik van grote haspels die de maximaal toegestane breedte van voertuigen op de weg overschrijden (2.55 meter), dan kunt u kiezen voor een langzaamverkeer haspelwagen met een uitneembaar tussenstuk. Daardoor kan de breedte van de wagen worden aangepast voor het transport. De haspel en de haspelwagen worden dan los van elkaar naar de werklocatie gebracht. De haspelwagen wordt daar ter plekke opgebouwd waarna de haspel er in kan worden gehangen. Op deze manier kan de haspel op de locatie zelf makkelijk worden verplaatst en de kabel eenvoudig worden afgewikkeld. Bij uitzondering kunnen langzaamverkeer haspelwagens een ontheffing krijgen wanneer de breedte van 2.55 meter wordt overschreden. Optioneel kunnen haspelwagens ook worden voorzien van hulpbeugels met een extra as om ook kleinere haspels te kunnen plaatsen.

Enkele of dubbele as

Een haspelwagen kan worden uitgevoerd met een enkele as of een dubbele as (tandemasser). Het voordeel van een tandemasser is dat deze een stabielere wegligging heeft. Dit is een belangrijk pluspunt wanneer grotere afstanden moeten worden overbrugd. Het nadeel van een tandemasser is dat deze minder wendbaar is. Moet een haspelwagen snel en makkelijk kunnen worden verplaatst en gedraaid op de locatie – ook op onverharde ondergronden – dan heeft de meer wendbare enkelasser wellicht de voorkeur. Veel types haspelwagens kunnen zowel als enkelasser en als tandemasser worden geleverd.

Keuzeschema

Wilt u weten welke haspelwagen geschikt is voor uw bedrijf? Download dan het overzichtelijke keuzeschema haspelwagens. Middels dit schema bepaalt u in enkele stappen eenvoudig welke haspelwagen voor u voldoet. Hoe zwaar en groot zijn bijvoorbeeld de haspels die u in de haspelwagen wilt plaatsen? Wilt u met de haspelwagen alleen kabels kunnen afwikkelen, of ook opwikkelen? En wilt u een snelverkeer of langzaamverkeer haspelwagen? Ook kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Start de haspelwagen keuzehulp  Download de productcatalogus