Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kabelschaar?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kabelschaar?
Het handmatig doorknippen van staalkabels of elektrokabels is een koud kunstje. Tenminste: als u beschikt over het juiste gereedschap. Een of meerdere goede kabelscharen zijn daarom onmisbaar voor iedereen die regelmatig kabels door moet knippen. Maar hoe weet u nu welke kabelschaar u moet hebben? Kabelscharen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Welke uitvoering geschikt is voor u en uw medewerkers is afhankelijk van verschillende factoren. We zetten de aandachtspunten hieronder graag voor u op een rijtje zodat u de juiste keuze kunt maken bij de aanschaf van een kabelschaar.

Het soort kabel

Een essentiële vraag die u zichzelf allereerst moet stellen: ‘Wat voor soort kabel ga ik knippen?’. Gaat het om het knippen van elektrokabel (met aluminium of koperen kern) of om het knippen van staalkabel? Beide soorten kabel vragen om een andere kabelschaar. Een kabelschaar die geschikt is om staalkabel te knippen, noemen we een staalkabelschaar. De werking van beide scharen is hetzelfde, maar de vorm van de bek en de hardheid van het staal verschilt van elkaar.

Diameter van de kabel

De volgende belangrijke vraag is wat de diameter van de te knippen kabel is. Het is belangrijk om een schaar te gebruiken met het formaat bek dat past bij de dikte van te kabel. Knipt u kabels die te dik zijn voor de kabelschaar, dan zal het knippen niet alleen veel moeizamer en minder mooi gaan, maar slijten ook de messen veel sneller, waardoor deze eerder moeten worden vervangen. Ook een te grote schaar gebruiken voor een kleine kabel is niet verstandig. Een te grote bek kan er namelijk voor zorgen dat de kabel vast komt te zitten tussen de messen. Dit werkt vanzelfsprekend niet efficiënt, maar zorgt ook voor beschadiging van de schaar én de kabel.

Manier van knippen

Een kabelschaar werkt volgens het principe van een hefboom of middels rateloverbrenging. Kiest u voor een schaar met hefboomwerking (we noemen het dan ook wel een kabeltang) dan geldt: hoe langer de hendels, hoe groter de hefboomwerking en hoe minder kracht er dus nodig is om de kabel door te knippen. Bij een kabelschaar met rateloverbrenging is er per definitie minder kracht nodig. Hierbij wordt de schaar bij elke knijpbeweging een ‘tandje’ dichter geknepen, totdat de kabel volledig is doorgeknipt. Deze manier van knippen kost minder kracht, maar vanzelfsprekend wel net iets meer tijd. Kabelscharen met rateloverbrenging zijn prijziger in aanschaf.

Beschikbare ruimte

Moeten er in bijvoorbeeld een sleuf of een meterkast kabels worden doorgeknipt, dan is het wel zo praktisch als de kabelschaar zo compact mogelijk is. Knippen met een schaar met lange hendels is dan vaak geen optie. U kunt in dat geval dan beter kiezen voor een kabelschaar met rateloverbrenging of voor een kleine kabeltang met hefboomwerking die met één hand te bedienen is. Deze laatste is vanzelfsprekend alleen geschikt voor dunnere kabels.

Frequentie van knippen

Moet u zeer frequent (dikkere) kabels knippen, dan is het zeker de overweging waard om meer te investeren en te kiezen voor een hydraulische kabelschaar.

Meer informatie over kabelscharen

Wilt u meer weten over de verschillende kabelscharen in het assortiment van Venrooy Cable Equipment? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Neem contact met ons op