Wat heb ik allemaal nog meer nodig bij het gebruik een kabeltreklier?

Wat heb ik allemaal nog meer nodig bij het gebruik een kabeltreklier?

Met een kabeltreklier kunnen kabels, draden en slangen efficiënt door een kabelgoot of sleuf worden getrokken. Met alleen een treklier zijn we er echter nog niet. Er zijn diverse toebehoren die al dan niet optioneel worden ingezet om een goed en veilig trekproces te kunnen waarborgen.

Download de kabeltreklier productcatalogus

Kabelkous: veilig verbinden van kabels

Om de te trekken kabel te kunnen bevestigen aan de lier wordt gebruik gemaakt van een kabelkous. Deze wordt om de kop van de kabel geschoven. Het gevlochten staaldraad van deze kabelkous trekt strak om de kabel zodra hier kracht op wordt uitgeoefend en vormt hierdoor een solide verbinding met de lierkabel. Kabelkousen zijn in diverse lengtes, diameters en draaddiktes verkrijgbaar.

Draaibare wartel: torsie van kabels voorkomen

Tussen de lierkabel en de kabelkous om de te trekken kabel dient een draaibare wartel te worden bevestigd. Deze kan – zoals de naam al zegt – draaien en voorkomt daarmee dat er torsie bij beide kabels optreedt.

Een andere mogelijke verbinder tussen twee kabeleinden is een kabelacht. Deze heeft een trekkracht tot 1.000 of 2.000 kilo. Deze wordt vaak – in combinatie met een draaibare wartel – gebruikt wanneer er bij het trekproces ook gebruik wordt gemaakt van een breek- en vangkabel. De wartel wordt dan tussen de kabelkous en de breek- en vangkabel bevestigd en de kabelacht wordt geplaatst tussen de breek- en vangkabel en de lierkabel.

Breek- en vangkabel: waarborgen van de maximale trekkracht

Regelmatig zitten er restricties aan de maximale trekkracht die op een kabel mag worden uitgeoefend. Hiermee wordt voorkomen dat een kabel tijdens het trekproces vervormt of beschadigt. Indien een lier een trekkrachtregistratie heeft, kan de maximale trekkracht eenvoudig worden gewaarborgd. Heeft een lier deze registratie niet – oftewel: is deze niet ‘schrijvend’ – dan kan het gebruik van een breekkabel de maximale trekkracht waarborgen. Deze kabel – met een trekkracht van 100 tot 3.600 kilo – wordt tussen de lierkabel en te trekken kabel geplaatst en deze breekt op of net voor het moment dat de maximale trekkracht wordt bereikt. De langere vangkabel met een trekkracht van 4.000 kilo wordt parallel aan de breekkabel bevestigd en voorkomt bij het breken van de breekkabel dat de lierkabel en de te trekken kabel weg schieten.

Kabelrollen, transporteurs en afwikkelhulpmiddelen voor een soepele kabeltrek

Gaat de kabeltrek over een langer traject met eventueel ook bochten en hoogteverschillen? Dan is naast het gebruik van een kabeltreklier met toebehoren het gebruik van kabelrollen en eventueel transporteurs geen overbodige luxe. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat er zo min mogelijk wrijving tijdens het trekproces ontstaat en waarborgen daarmee een soepele kabeltrek. Belangrijk hierbij is wel dat de kabeltrek goed wordt voorbereid en dat er goed wordt nagedacht over het benodigde aantal en de plaatsing van de rollen en transporteurs.

Daarnaast draagt ook het inzetten van een afwikkelhulpmiddel bij aan een soepel en efficiënt trekproces. Hiervoor kan een haspelwagen worden gebruikt, maar ook een ander hulpmiddel zoals een vijzel, afwikkelsteun of –bok, een kabelhaspelafroller, een kabelafrolhulp of een haspelsteekwagen.

Bent u benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat?

Bekijk in onze animatievideo hoe een kabeltreklier werkt, welke soorten kabeltreklieren er zijn en welke liertoebehoren zoals kabelkousen, kabelachten, breekkabels, draaibare wartels en kabelrollen nog meer in ons assortiment zitten.

Meer informatie over het efficiënt en veilig trekken van kabels?

Wilt u meer weten over het gebruik van kabeltreklieren en alle toebehoren? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aanDownload de kabeltreklier productcatalogus

Terug naar overzicht