Welke kabel teller of teller unit kan ik het beste gebruiken?

Welke kabel teller of teller unit kan ik het beste gebruiken?
Wanneer u besluit gebruik te gaan maken van een kabel teller om de lengte van uw kabels te bepalen, dan heeft u de keuze uit diverse varianten. Welk apparaat het beste bij uw bedrijf past, is afhankelijk van een drietal factoren: het materiaal, de lengte en de diameter van de kabels.  Om de juiste keuze voor een lengtemeetapparaat te kunnen maken, dient u goed in kaart te brengen welke kabels u wilt gaan meten. Van welk materiaal zijn ze gemaakt en zijn ze allemaal van hetzelfde materiaal gemaakt? Is er veel variatie in de diameters van de verschillende te meten kabels? En meet u uitsluitend korte stukken of vooral langere lengtes?

Materiaal van de kabel

Kabels zijn er vanzelfsprekend in vele varianten. Denk aan elektrokabels, touw, buis en staaldraad. Voor de drie eerstgenoemde kunt u in principe elk lengtemeetapparaat gebruiken. Wilt u echter staaldraad of staalkabel gaan meten, dan dient u een apparaat te gebruiken dat speciaal geschikt is voor deze materiaalsoort. Staalkabel is namelijk een zeer hard materiaal. Het is dan nodig te werken met een meetwiel van slijtvaster materiaal om groeven in het wiel te voorkomen. Ook worden deze meetwielen voorzien van een laag polyurethaan rubber (Vulkollan) dat er voor zorgt dat de vaak wat vettige staalkabel een goede grip op het wiel heeft. Kabelmeters die geschikt zijn voor het meten van staaldraad vergen een hogere investering. Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur

Lange versus korte kabels voor een kabel teller

De te meten lengte van de kabels bepaalt of u uit de voeten kunt met een hand lengtemeetapparaat of dat u beter kunt kiezen voor een elektrisch aangedreven apparaat. Bij lengtes van minimaal 10 tot maximaal 50 meter volstaat over het algemeen een hand lengtemeetapparaat. Moet u echter zeer frequent korte kabels meten, dan kan ook een elektrisch aangedreven lengtemeetapparaat een rendabele investering zijn omdat dit dan een enorme arbeids- en tijdsbesparing oplevert. Voor het meten van kabels met een lengte van 50 tot 10.000 meter is een elektrisch apparaat zondermeer de beste optie, eventueel in combinatie met een wikkelmachine die de kabels direct netjes oprolt.

Kleine of grote diameter

Ieder lengtemeetapparaat is geschikt voor een bepaalde range aan diameters, bijvoorbeeld van 3 tot 25 millimeter, van 5 tot 120 millimeter of van 12 tot 52 millimeter. Uiteraard variëren de kostenplaatjes van de diverse typen machines. Het is dus van groot belang inzichtelijk te maken met welke diameters u werkt en welk apparaat voor u dus volstaat. Werkt u met kabels die veel verschillen in diameter, dan is het mogelijk dat u beter uit de voeten kunt met twee verschillende apparaten. Uiteraard speelt het kostenplaatje hierbij een rol. Daarom is het van belang ook te bepalen met welke frequentie u de verschillende kabels moet meten en of investering in een tweede apparaat rendabel is. De minimale diameter van alle typen machines is 3 of 5 millimeter. Werkt u met dunnere kabels, bijvoorbeeld staaldraad met een dikte van 1 millimeter, dan kunt u het apparaat voorzien van een hulpstuk dat het ook mogelijk maakt kabels met deze dikte te meten met een kabel teller.

Keuzeschema

Wilt u weten welk lengtemeetapparaat geschikt is voor uw bedrijf? Download dan het overzichtelijke keuzeschema lengtemeetapparatuur. Middels dit schema bepaalt u in een drietal stappen eenvoudig welk apparaat voor u voldoet. Ook kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur