Welke kabelrollers kan ik gebruiken voor het trekken van kabels?

Welke kabelrollers kan ik gebruiken voor het trekken van kabels?
Met name in de infrastructuursector – maar ook in de bouw- en scheepvaartsector – moeten vaak kabels over lange trajecten worden getrokken. Om een goede en effectieve kabeltrek mogelijk te maken, worden grondkabelrollen ingezet, in de volksmond ook nog altijd veelvuldig ‘mosterdpotten’ genoemd.

Download de kabelrol productcatalogus

Kabelrollen – of mosterdpotten – zijn onmisbaar voor iedere ondernemer in de infrastructuursector. Het trekken van kabel door sleuven en vaak ook gestuurde boringen zijn immers dagelijkse kost. Dit moet dus goed en effectief gebeuren, zonder dat het onnodig tijd kost en vooral ook: zonder de kabel te beschadigen. Er zijn verschillende types grondkabelrollen op de markt. Om een goede keuze te kunnen maken, dient u bij aanschaf te letten op:
  • De vorm van de rol
  • De breedte van de kabelrol
  • Het materiaal van de rol
  • De uitvoering van het frame

De vorm van de rol: recht of diabool

Als het gaat om de vorm van de rol zijn er twee keuzes: een rechte rol of een diaboolrol. Een diabolo heeft de vorm van een zandloper: deze is in het midden smaller dan aan de buitenzijdes. Het grote voordeel hiervan is dat de kabel automatisch in het midden van de rol ligt en niet naar links of rechts kan verschuiven tijdens de kabeltrek. Of u kunt kiezen voor een diaboolrol heeft te maken met de gewenste breedte van de kabelrol. Een kabelroller met een diaboolrol heeft een grondplaat met een standaard breedte van 21,5 centimeter. Dit betekent dat deze niet geschikt is voor gebruik in zeer smalle sleuven. U komt dan automatisch terecht bij de kabelroller met een rechte rol. Deze heeft een grondplaat met een breedte van 15,5 centimeter en is dus uitstekend te gebruiken in smalle sleuven. Ook wordt deze uitvoering vaak gebruikt in de utiliteitsbouw, wanneer er op hoogte elektriciteitskabels door kabelgoten moeten worden getrokken. De uitvoering met de rechte rol is overigens ook verkrijgbaar in een breedte van 21,5 centimeter

Het materiaal van de rol: kunststof of staal

Indien u kiest voor een rechte rol, dan kunt u kiezen voor een stalen rol of een kunststof rol (met een rvs as). Diaboolrollen zijn bij Venrooy standaard uitgevoerd in kunststof. De prijs van een stalen roller ligt iets lager, maar het nadeel van deze uitvoering is dat hier braampjes op kunnen ontstaan als de staalkabel van de lier – die bij de kabeltrek wordt gebruikt – hier overheen wordt getrokken. Deze braampjes kunnen zorgen voor beschadiging van de mantel van de elektriciteitskabel. Bovendien is een stalen rol zwaarder en kunnen de kogellagers van deze rol vastlopen wanneer de rollen na het gebruik niet (goed) worden schoongemaakt.

De uitvoering van het frame

Het frame van een kabelroller is standaard uitgevoerd in staal en met een dichte grondplaat. Wilt u echter een tweede kabel trekken over een kabel die al in de sleuf ligt, dan kunt u kiezen voor een open frame die eenvoudig over de eerste kabel kan worden geplaatst. Deze uitvoering heeft een kunststof diabolo rol. Naast de standaard kabelrollers biedt Venrooy ook een zogenoemde 3-in-1 kabelroller met kunststof diabolo rol aan. Deze kan los worden gebruikt, maar kan ook gekoppeld worden en zo als hoekkabelrol worden ingezet. Deze duurzame uitvoering heeft een lichtgewicht kunststof frame en is daardoor makkelijker te hanteren.

Kiezen voor de juiste kabelrol

Wilt u weten welk type kabelrol u het beste kunt gebruiken voor het trekken van uw kabels? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aanDownload de kabelrol productcatalogus