Welke soorten kabels kan ik meten met een kabellengte meter?

Welke soorten kabels kan ik meten met een kabellengte meter?
Kabels zijn er in vele verschillende soorten en maten. In principe kan iedere kabelsoort door een kabellengte meter heen. Er zijn diverse types op de markt die geschikt zijn voor verschillende diameters en kabelmaterialen.  De vier meest voorkomende kabelsoorten zijn:
  • Elektrokabel
  • Touw
  • Buis / slang
  • Staaldraad / staalkabel
Iedere soort is verkrijgbaar in diverse varianten en diameters. Om inzicht te krijgen in de materialen zetten we in deze blog de belangrijkste aandachtspunten van iedere materiaalsoort in relatie tot de kabellengte meter op een rijtje. Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur

Elektrokabel

Elektrokabels bevatten een kern van koperdraad of aluminium en zijn voorzien van een beschermlaag van kunststof, rubber of pvc. Dit materiaal is altijd buigbaar, maar vanzelfsprekend is het ene materiaal flexibeler dan het andere. De diameter van een elektrokabel varieert van zo’n 4 millimeter tot ongeveer 100 millimeter. Omdat er steeds meer door een dergelijke kabel heen wordt gevoerd, zijn de kabels in de loop der jaren steeds dikker geworden en daarmee ook zwaarder en stugger. Belangrijk aandachtspunt bij elektrokabels is de temperatuurgevoeligheid. Bij lage temperaturen is de kabel stugger, bij zomerse temperaturen juist een stuk flexibeler. Ook zet het materiaal bij hoge temperaturen uit. Dit is een aspect waar bij het meten van de kabel rekening mee moet worden gehouden.

Touw

Bij touw heb je verschillende gradaties in diameter en in grof- en stugheid. Dit heeft invloed op het meten van de lengte. Belangrijk is vooral dat bij dik en grof geslagen touw – zoals scheepstouw – rekening wordt gehouden met de oneffenheden in het touw. Bij het gebruik van een te klein meetwiel, worden deze oneffenheden meegenomen in de meting en is deze dus minder nauwkeurig. Voor dik en grof touw geldt: hoe groter het meetwiel, hoe nauwkeuriger de meting met een kabellengte meter.

Buis / slang

PVC-buizen zijn hol en verkrijgbaar in diverse diameters. Hoe groter de diameter hoe minder buigzaam het materiaal. Rubberen slangen zijn ook hol en bovendien elastisch. Deze eigenschappen vergen extra aandacht bij het meten van dit materiaal. Wanneer er bij het doorvoeren van de slang door het apparaat te veel druk op het materiaal wordt gezet, rekt het uit en wordt het bovendien plat gedrukt. Dit beïnvloedt de nauwkeurigheid van de meting. Bij dit materiaal kan daarom het beste worden gekozen voor een type apparaat waarbij het meetwiel aan de bovenzijde zit en waarbij zo min mogelijk druk op de slang wordt uitgeoefend. Daarnaast is het belangrijk de slang langzaam door de lengtemeetapparatuur heen te voeren zodat het niet vervormt.

Staaldraad / staalkabel

Staaldraad en staalkabel zijn gemaakt van hard materiaal. Het is belangrijk hiervoor het juiste type lengtemeetapparatuur te gebruiken dat is voorzien van een extra slijtvast meetwiel. Bij gebruik van een voor staaldraad ongeschikt apparaat, ontstaan er groeven in het meetwiel waardoor de nauwkeurigheid minder wordt en het apparaat aan extra slijtage onderhevig is. Staaldraad en -kabel is verkrijgbaar in zeer veel verschillende varianten en voor verschillende toepassingen. Er is veel variatie in grofheid en soepelheid van het materiaal. De diameter van staalkabel en staaldraad varieert van zeer klein (1 millimeter) tot behoorlijk groot. Venrooy biedt lengtemeetapparatuur dat geschikt is voor een staalkabeldiameter tot 104 millimeter.

Keuzeschema

Wilt u weten welk lengtemeetapparaat geschikt is voor uw bedrijf? Download dan het overzichtelijke keuzeschema lengtemeetapparatuur. Middels dit schema bepaalt u in een drietal stappen eenvoudig welk apparaat voor u voldoet. Ook kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur