Wanneer kies ik voor een hydraulische kabelschaar?

Wanneer kies ik voor een hydraulische kabelschaar?

Wanneer u staalkabels of elektrokabels wilt doorknippen, dan kunt u kiezen voor een schaar die u handmatig bedient óf voor een hydraulische schaar. Die tweede optie vergt vanzelfsprekend een grotere investering. Wanneer kiest u hiervoor?

Deze vraag is in principe eenvoudig te beantwoorden. U hebt een hydraulische kabelschaar nodig als u:

Daarnaast kunt u natuurlijk ook voor een hydraulische schaar kiezen als u dunnere kabels moet knippen of minder vaak kabels knipt. De investering is dan voornamelijk gebaseerd op ergonomische overwegingen: met een hydraulische kabelschaar hebt u immers minder kracht nodig.

Een hydraulische kabelschaar kan worden bediend middels een hand-, voet- of accupomp of een elektrische pomp.

Kabels met een grote diameter

Bij staalkabels met een diameter van meer dan 26 millimeter is handmatig knippen geen optie, dan dient er dus hoe dan ook voor een hydraulische schaar te worden gekozen. Deze kan staalkabels doorknippen met een diameter tot maximaal 38 millimeter. Bij elektrokabels kan handmatig geknipt worden tot een diameter van maximaal 92 millimeter, een hydraulische schaar heeft een bereik tot maximaal 200 millimeter.

Net als bij een handbediende kabelschaar geldt ook voor een hydraulische schaar dat het belangrijk is het formaat schaar te gebruiken dat past bij de diameter van de kabel om beschadigingen aan de messen en aan de kabel te voorkomen.

Kabelschaar op een accuboormachine

Naast aandrijving van de hydraulische kabelschaar middels een pomp biedt Venrooy Cable Equipment nog een alternatief: een accuboormachine met verwisselbare knip unit. Het gaat hier om de Bosch Accu Schroefmachine van het type GSR 12 V 35 FC Professional. Venrooy biedt hiervoor twee types knip units aan: het type AC 55 C voor het knippen van elektrokabel tot een maximale diameter van 55 millimeter en het type AS 13 S voor het knippen van flexibele staalkabel of RVS kabel tot een diameter van maximaal 13 millimeter. Deze manier van kabels knippen is zeer interessant wanneer u zeer frequent moet knippen, vanwege de minimale ergonomische belasting.

Meer informatie over (hydraulische) kabelscharen

Wilt u meer weten over de verschillende (hydraulische) kabelscharen in het assortiment van Venrooy Cable Equipment? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact met ons op

Terug naar overzicht