Het inzetten van kabeltransporteurs voor een kabeltrek

Het inzetten van kabeltransporteurs voor een kabeltrek
Wanneer op een kabel geen grote trekkracht mag worden gezet, kan een kabeltrek soms niet worden uitgevoerd met (alleen) een lier. Kabeltransporteurs bieden dan de oplossing. Deze zorgen voor een lichtere kabeltrek en waarborgen daarmee de kwaliteit van de kabel.

Vraag een offerte aan

Een lier is in staat veel kracht uit te oefenen en daarmee in staat een zware kabel over een lang traject te trekken. Wanneer de trekkracht beperkt dient te worden – omdat de kabel dit niet aankan – of wanneer de kabel dusdanig zwaar is dat uitsluitend het gebruik van een lier onvoldoende blijkt, kunnen kabeltransporteurs worden ingezet. Dit gebeurt in de praktijk – vanwege de omvang van het project en de benodigde investering – voornamelijk bij grote infrastructuurprojecten. Het op de juiste manier plaatsen en inzetten van kabeltransporteurs is een precieze klus en vergt per kabeltrek in de meeste gevallen zeker één tot twee werkdagen aan voorbereiding.

Lichtere kabeltrek

Bij het gebruik van kabeltransporteurs wordt de kabel middels een hydraulische overhaspelmachine – en in sommige gevallen middels een lier – van de haspelwagen naar de transporteur geleid. Venrooy Cable Equipment heeft twee types transporteurs: type R-13 en type B. Het type R-13 is voorzien van 13 diaboolrollen. De zes bovenrollen drukken de kabel op de onderste zeven rollen die de kabel middels een elektromotor door de transporteur duwen. Type B is een kabeltransporteur met een transportband waarop de kabel middels vier wielen wordt aangedrukt. Beide types transporteurs zijn voorzien van een schakelkast, een aan- en uitschakelaar, keuzeschakelaar voor transport linksom of rechtsom, een keuzeschakelaar voor enkel- of seriegebruik, een controlelamp, thermische beveiliging en een noodstop.

In serie geschakeld

Afhankelijk van de gewenste maximale trekkracht worden er één of meerdere kabeltransporteurs gebruikt. Indien er gebruik wordt gemaakt van een ‘stand alone’ transporteur, dan vindt de bediening op de transporteur zelf plaats. Worden er meerdere transporteurs in serie gebruikt, dan worden deze aangestuurd middels een centrale elektrische bedieningskast die in het midden tussen de transporteurs wordt geplaatst. Dit maakt het mogelijk meerdere transporteurs in lijn gelijklopend te schakelen en daardoor een soepele kabeltrek te realiseren.

Het juiste aantal kabeltransporteurs bepalen

Hoe meer kabeltransporteurs er worden ingezet, hoe lichter de kabeltrek wordt. Hoeveel transporteurs nodig zijn, wordt bepaald door de maximale trekkracht die op de kabel mag worden uitgeoefend. Wanneer de kabel zelf niet de beperkende factor is, maar de kabeltrek dusdanig zwaar is dat deze de maximale trekkracht van de lier overschrijdt, dan moeten er zoveel transporteurs worden ingezet als nodig om onder deze maximale trekkracht te komen.

Meer informatie over kabeltransporteurs

Wilt u meer weten over het gebruik van kabeltransporteurs? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aan