Hoe werkt een kabeltransporteur?

Hoe werkt een kabeltransporteur?
Vanwege de lengte en het gewicht van de te trekken kabel wordt bij grote infrastructuurprojecten vaak gebruik gemaakt van kabeltransporteurs. Deze zorgen ervoor dat er minder trekkracht wordt gevraagd van de treklier en dat er dus ook minder trekkracht op de kabel hoeft te worden uitgeoefend. Maar hoe werken kabeltransporteurs nu precies? Simpel gezegd is een kabeltransporteur niets anders dan een hulpmiddel dat met behulp van duwkracht een zware kabel in beweging brengt. De transporteurs worden hierbij elektrisch aangedreven. Ze zijn als ‘stand alone’ in te zetten maar in de praktijk worden er vaak meerdere transporteurs in serie geschakeld vanwege de omvang van het infrastructuurproject: vaak gaat het om het trekken van hoogspanningskabels over een grote afstand. Bij kleinere projecten is een kabeltransporteur niet nodig, omdat hierbij de trekkracht vaak beperkt blijft.

Diaboolrollen of transportband

De twee types kabeltransporteurs van Venrooy Cable Equipment – type R-13 en type B, allebei vanzelfsprekend voorzien van een CE-marketing – werken beiden volgens hetzelfde principe, maar zijn verschillend uitgevoerd. De R-13 is een transporteur met 13 met polyurethaan beklede aluminium diaboolrollen. De zes bovenrollen drukken middels een centraal verend aandruksysteem de te trekken kabel op de zeven aangedreven onderrollen. De druk die op de kabel wordt uitgeoefend is handmatig instelbaar. Type B is een zogenoemde bandtransporteur waarbij vier wielen op een pendelas de te trekken kabel op de ondergelegen transportband drukken. Deze transportband heeft een V-vorm zodat de transporteur veel grip op de kabel heeft en deze niet kan schuiven.

Geschikt voor zware kabels

Zoals gezegd worden kabeltransporteurs ingezet voor het trekken van zware kabels. Als minimale diameter wordt vaak een afmeting van 60 tot 70 millimeter gehanteerd. Kabeltransporteur R-13 is geschikt voor kabels met een diameter tot maximaal 110 millimeter. Bij kabels tot 200 millimeter kan worden gekozen voor het type R-13 XL. Kabeltransporteur type B kan kabels met een diameter tot 130 millimeter transporteren. De duwkracht van beide types kabeltransporteurs is circa 450 kilo.

Centrale bediening

Iedere kabeltransporteur is standaard voorzien van een schakelpaneel met controlelampen en een noodstop. De bediening vindt plaats middels een centrale bedieningskast waar meerdere transporteurs op kunnen worden aangesloten. Het gaat hierbij om een maximum van 40 transporteurs per kast. Omdat een centrale bedieningskast twee circuits heeft, wordt deze vaak in het midden tussen de transporteurs geplaatst, waarbij de ene helft van de transporteurs wordt aangesloten op het linker circuit en de andere helft op het rechter circuit. De centrale kast kan worden bediend middels een afstandsbediening die is voorzien van aan/uit-schakelaars en een noodstop. Wilt u een kabeltransporteur als ‘stand alone’ gebruiken, dan kan de uitvoering van het schakelpaneel op de transporteur hierop worden aangepast.

Meer informatie over kabeltransporteurs

Wilt u meer weten over de kabeltransporteurs van Venrooy Cable Equipment? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag! Neem contact met ons op