Het toepassen van kabelkousen, breekkabels en wartels voor een veilige kabeltrek

Het toepassen van kabelkousen, breekkabels en wartels voor een veilige kabeltrek
Veiligheid is uiteraard een groot goed binnen de infrastructuursector. Zo dient ook het trekken van kabels middels een treklier veilig te gebeuren. Het (juiste) gebruik van kabelkousen, breekkabels en wartels draagt hier absoluut aan bij.

Download de kabeltreklier productcatalogus

De juiste kabelkousen gebruiken

De staaldraad van een lier – waarmee de kabel wordt getrokken – wordt middels een kabelkous aan de kabel bevestigd. Deze kous is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De gevlochten kous is uitgevoerd in gegalvaniseerde staalkabel (optioneel kan ook worden gekozen voor RVS) met een diameter van 2,5 of 3,7 millimeter. De lengte van de kous varieert van 1 tot 10 meter. Welke lengte van de kous en welke diameter van het staaldraad nodig is, is afhankelijk van de trekkracht die tijdens de kabeltrek wordt uitgeoefend. Deze trekkracht zorgt er voor dat de kabelkous zeer strak om de kabel wordt getrokken zodat de kabeltrek veilig kan plaatsvinden.

Maximale trekkracht waarborgen met breekkabels

Een schrijvende lier registreert de trekkracht die tijdens de kabeltrek wordt uitgeoefend op de kabel. Indien een lier niet schrijvend is – wat bij een kleinere of oudere lier het geval kan zijn – kan de maximaal toegestane trekkracht worden gewaarborgd door een breekkabel tussen de lierdraad en de kabelkous te plaatsen. Deze kabel breekt op het moment dat de maximale trekkracht wordt overgeschreden. Er zijn breekkabels verkrijgbaar met een treksterkte van 100 tot 3.600 kilo. Deze kabels hebben een lengte van 560 millimeter. Om de veiligheid op het moment van het breken van de breekkabel te waarborgen, wordt gebruik gemaakt van een vangkabel met een treksterkte van 4.000 kilo. Deze vangkabel heeft een lengte van 740 millimeter en wordt parallel aan de breekkabel tussen de lierdraad en de kabelkous bevestigd.

Kabeltorsie voorkomen met wartels

Omdat de lierdraad van gedraaid staaldraad is gemaakt, gaat deze draaien op het moment dat er kracht op wordt gezet. Hierdoor gaat automatisch ook de te trekken kabel draaien en komt hier spanning op te staan. Bij het losmaken van de kabel na de kabeltrek kan hierdoor een gevaarlijke situatie ontstaan. Het toepassen van een draaibare wartel tussen de kabelkous en de lierdraad (of eventueel breekkabel) zorgt ervoor dat de kabeltorsie wordt geneutraliseerd. Dit voorkomt dat de kabel in de ‘krul’ schiet op het moment dat deze wordt losgemaakt. De wartels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diameters en hebben afhankelijk van de afmetingen een trekkracht tot maximaal 4,5 ton.

Alert zijn op veiligheid

Los van het feit dat een kabeltrek op een veilige manier moet plaatsvinden, is het belangrijk dat de verantwoordelijke voor de kabeltrek altijd alert is op de veiligheid van de werkomgeving. Bij een kabeltrek wordt immers gewerkt met grote trekkrachten. Medewerkers dienen altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals een helm, veiligheidsbril en handschoenen. Daarnaast is het van belang dat ‘toeschouwers’ niet zomaar te dicht bij de werkzaamheden kunnen komen, zeker niet tijdens de kabeltrek.

Meer informatie over het trekken van kabels

Wilt u meer weten over het trekken van kabels met een treklier? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aanDownload de kabeltreklier productcatalogus