Hoe kan ik het beste kabel meten?

Hoe kan ik het beste kabel meten?

Wanneer u de lengte van een kabel wilt bepalen, zijn er verschillende manieren om kabel te meten. Welke manier u kiest is met name afhankelijk van de lengte van de kabel meten.

Om snel en efficiënt de lengte van een kabel te kunnen meten, zijn er diverse lengtemeetapparaten op de markt. Deze meten zeer nauwkeurig, mits het meetproces goed wordt uitgevoerd. Toch blijft de meest nauwkeurige manier om te meten nog altijd het meten met de hand. Deze methode is geschikt wanneer de te meten lengtes niet al te lang zijn en de meting dus niet al te tijdrovend is.

Meetlat

Om snel en nauwkeurig niet al te lange lengtes van (relatief dikke) kabels te bepalen, hanteren veel bedrijven nog altijd de ouderwetse manier: het uitrollen van de betreffende kabel over de grond, vaak in een in de vloer gestort U- of V-profiel met een duidelijke weergave van de meetaanduiding. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld scheepvaartbedrijven heel eenvoudig meerdere stukken scheepstouw van exact dezelfde lengte maken.

Voor het meten van dunnere kabels – zoals elektriciteitssnoer en dun touw – met lengtes tot maximaal tien meter kan simpelweg gebruik worden gemaakt van een meetlat of rolmaat.

Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur

Hand lengtemeetapparaat

Wanneer vrij frequent kabels moeten worden gemeten van lengtes tot maximaal 50 meter, dan is een hand lengtemeetapparaat zeer geschikt. Een dergelijk lengtemeetapparaat werkt snel en eenvoudig en vergt een beperkte investering. Het apparaat wordt tijdens de meting in de hand gehouden, terwijl met een regelmatige beweging met de andere hand de kabel over het meetwiel wordt getrokken.

Elektrisch aangedreven lengtemeetapparatuur

Wanneer u met grote regelmaat langere lengtes dient te meten (meer dan 50 meter), dan is het wellicht interessant een elektrisch aangedreven lengtemeetapparaat aan te schaffen. Dit levert namelijk een enorme besparing in tijd en arbeid op. Daarbij is het ook van belang te bepalen wat u met de gemeten kabel wilt doen. Wilt u deze compact kunnen vervoeren of opslaan of netjes afleveren bij de klant, dan kunt u er voor kiezen naast het lengtemeetapparaat ook een wikkelmachine aan te schaffen die er voor zorgt dat de kabel direct na het meten netjes wordt opgerold.

Meetproces

Wanneer gebruik wordt gemaakt van lengtemeetapparatuur dan kunt u er niet eenvoudigweg vanuit gaan dat er zondermeer een goede meting plaatsvindt. Een meting is alleen nauwkeurig als het meetproces op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het is belangrijk dat de kabel niet té snel door het meetapparaat wordt getrokken. Hierdoor kan de kabel namelijk slippen over het meetwiel en dit zorgt voor een foutieve meting. Ook is het van belang dat de kabel recht door het apparaat gaat, zodat het meetwiel op de juiste manier contact maakt met de kabel en de teller de lengte goed registreert.

Keuzeschema

Wilt u weten welk lengtemeetapparaat geschikt is voor uw bedrijf? Download dan het overzichtelijke keuzeschema lengtemeetapparatuur. Middels dit schema bepaalt u in een drietal stappen eenvoudig welk apparaat voor u voldoet. Ook kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur

Terug naar overzicht