Hoe nauwkeurig meet een hand lengtemeetapparaat?

Hoe nauwkeurig meet een hand lengtemeetapparaat?
Natuurlijk is het voor u als ondernemer belangrijk dat het hand lengtemeetapparaat dat u gebruikt nauwkeurig metingen uitvoert. Maar hoe nauwkeurig zijn deze metingen eigenlijk? Wanneer u een kabel van 10 meter nodig heeft, dan wilt u natuurlijk dat het aantal meters dat u meet met uw hand lengtemeetapparaat ook daadwerkelijk 10 meter is. Zodat u geen kabel overhoudt of te kort komt en zodat u – wanneer u uw kabels aflevert bij een klant – daadwerkelijk de gevraagde lengte levert. De meetapparaten van Venrooy meten allemaal met een nauwkeurigheid van 0,5%. Meet u een kabel van 10 meter, dan wijkt de werkelijke lengte dus maximaal 5 centimeter af. Voorwaarde is dan wel dat het meetproces goed wordt uitgevoerd. Metingen kunnen echter onnauwkeuriger uitvallen om verschillende redenen. De belangrijkste drie zijn:
  • Slippen van de kabel
  • Geen rechte doorvoer van de kabel
  • Vervuiling van het meetwiel

Slippen van de kabel

Trekt u met een te hoge snelheid de kabel door het meetapparaat dan kan de kabel gaan slippen over het meetwiel. Hierdoor wordt er geen correcte meting gedaan. Venrooy raadt een snelheid van maximaal 60 meter per minuut aan voor een nauwkeurige meting. Ook als een kabel nat of vettig is, kan deze gaan slippen en een onnauwkeurige meting veroorzaken.

Geen rechte doorvoer van de kabel

Om een nauwkeurige meting te kunnen garanderen is het belangrijk om de kabel in een rechte lijn – dus niet onder een hoek – door het meetapparaat te leiden. Alleen zo maakt de kabel op de juiste manier contact met het meetwiel en geeft de teller een correcte lengte aan. Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur

Vervuiling van het meetwiel

Door het meten van vettige kabels – bijvoorbeeld staalkabels – blijft er vet achter op het meetwiel. In de loop van de tijd zorgt dit ervoor dat de omtrek van het meetwiel steeds iets groter wordt en de meting niet meer precies klopt. Ook zacht rubber van een elektrokabel blijft mondjesmaat achter op het tandwiel waardoor de omtrek langzaamaan groter wordt. Het is dus van belang het meetwiel regelmatig schoon te maken. Vet kan worden verwijderd met een schoonmaakmiddel; rubber kunt u het beste verwijderen met een staalborstel. Wanneer u een onderhoudscontract bij Venrooy hebt, nemen wij het periodiek (vaak jaarlijks) schoonmaken van de meetwielen voor onze rekening.

Type en afstelling van het apparaat

Het type apparaat dat u gebruikt kan ook een rol spelen bij de nauwkeurigheid van de meting. Bij een apparaat dat het meetwiel aan de bovenzijde heeft, ligt het wiel altijd op de kabel en maakt deze dus continu contact. Bij een type met het meetwiel aan de onderzijde is het mogelijk dat de kabel – door een te hoge snelheid of geen rechte doorvoer – af en toe even geen contact maakt met het wiel. Ook is het van belang dat de afstellingen van het apparaat goed zijn. De geleiderollen aan de in- en uitgaande zijde zijn instelbaar. Zorg ervoor dat deze dusdanig zijn ingesteld dat de kabel zo min mogelijk speling heeft bij de doorvoer.

Keuzeschema

Wilt u weten welk lengtemeetapparaat geschikt is voor uw bedrijf? Download dan het overzichtelijke keuzeschema lengtemeetapparatuur. Middels dit schema bepaalt u in een drietal stappen eenvoudig welk apparaat voor u voldoet. Ook kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Download het keuzeschema lengtemeetapparatuur