Vijf tips om een succesvolle magazijninrichting te realiseren

Vijf tips om een succesvolle magazijninrichting te realiseren

Loopt u rond in uw magazijn en merkt u dat het eigenlijk niet echt opgeruimd is, dat er overal kabels liggen en dat u tot uw eigen spijt moet toegeven dat u het overzicht mist?

Dan is het tijd om deze ruimte in uw bedrijf eens flink onder handen te nemen met een goede magazijninrichting. Maar hoe pakt u dat goed aan? Venrooy Cable Equipment geeft u vijf tips.

Het belang van goede tips omtrent magazijninrichting

Waarom is het zo belangrijk om een goede magazijninrichting te realiseren? En waarom zou u dit artikel met tips eigenlijk moeten lezen?

Bekijk de video hieronder en ontdek wat een goede magazijninrichting u oplevert. Gaat u de tips in de praktijk brengen? Dan levert u dat het volgende op: 

  • U bespaart geld en tijd.
  • Uw magazijn wordt veiliger.
  • Uw bedrijfsprocessen verbeteren. 

De magazijninrichting tips

Hieronder een vijftal tips zodat u uw magazijn perfect kunt gaan inrichten, succes!

1. Inventariseer uw voorraad

Het inventariseren van de huidige voorraad aan kabels en eventuele andere materialen is een belangrijkste eerste stap naar een opgeruimd magazijn. Hoeveel kabelhaspels hebt u en wat voor soort haspels zijn dit? Hebben ze allemaal dezelfde diameter en/ of breedte of varieert dit? En hoe hebt u de haspels opgeslagen?

Bekijk kritisch wat er allemaal staat. Is de voorraad onnodig groot? Staan er materialen die niet worden gebruikt? Zet de voorraad overzichtelijk op papier zodat u straks eenvoudig een inschatting kunt maken van wat u nodig hebt aan magazijninrichting.

2. Zorg voor de juiste ruimte

Breng de ruimte van uw magazijninrichting in kaart. Wat zijn de afmetingen? Neem daarin niet alleen de lengte en de breedte mee, maar ook de hoogte. Is het duidelijk dat uw magazijn echt te klein is voor uw voorraad? Kijk dan of u een andere ruimte in het bedrijf eventueel kunt gaan inrichten als magazijn of een tweede ruimte erbij kunt pakken.

Ook het realiseren van een aanbouw kan een optie zijn. Is de ruimte in principe groot genoeg, maar staat uw magazijn toch altijd ‘vol’? Bekijk dan hoe de palletstellingen zijn benut. Zijn er veel lege vakken? Door de voorraad ‘op te ruimen’ en de stellingen opnieuw in te richten, kunt u vaak al een belangrijke efficiëntieslag maken. Moet u nog bepalen welke ruimte in het bedrijf u gaat gebruiken als magazijn?

Neem in uw beslissing dan altijd mee dat de ruimte goed bereikbaar moet zijn van buitenaf, zodat er efficiënt kan worden geladen en gelost. Ook is het handig als het magazijn dicht bij de werkplaats is gesitueerd.

3. Zorg voor een efficiënte indeling

Houd bij de inrichting van het magazijn rekening met efficiënte looplijnen. Plaats een eventuele wikkelmachine zo dicht mogelijk bij de haspelstelling. En zorg voor voldoende ruimte rondom de stellingen en apparatuur zodat de heftruck goed kan rijden en draaien en de haspels goed kan oppakken.

Magazijninrichting tips-1

Zorg ervoor dat u ook de haspelstelling zelf efficiënt inricht. Zware en veelgebruikte haspels hangt u het beste onder in de stelling. Deze posities zijn het snelste en makkelijkste bereikbaar. Haspels die u minder frequent nodig hebt, plaatst u op hoogte.

4. Werk uitsluitend met kwaliteitshaspels

Zorg ervoor dat u altijd werkt met onbeschadigde haspels van goede kwaliteit. Zijn haspels beschadigd, dan kunt u geen gebruik maken van een rolplateau om de kabels af te wikkelen. Bovendien zorgen beschadigde haspels voor een verminderde arbeidsveiligheid omdat medewerkers zich hier aan kunnen verwonden.

magazijninrichting tips

Het is dus belangrijk de haspels bij binnenkomst altijd goed te controleren. Ook is het aan te raden afspraken te maken met de leverancier over de afmetingen van de haspels. Werk met vaste haspelmaten, zodat u daar de afmetingen van uw haspelstelling op kunt afstemmen.

5. Besteed aandacht aan een goed voorraadbeheer

Een goed (digitaal) voorraadbeheer is van groot belang. Zorg ervoor dat u weet welke kabels waar liggen opgeslagen en hoe groot de voorraad van ieder product is. Zeker wanneer er meerdere medewerkers in het magazijn werken, is het van groot belang de voorraad goed te registreren en up to date te houden om te voorkomen dat er wordt misgegrepen.

Tips specifiek voor bedrijven met een klein magazijn

Heeft u een relatief klein magazijn? Ook dan zijn de bovenstaande tips zeer bruikbaar. Hier zijn enkele specifieke tips die we specifiek opgesteld hebben voor het inrichten van een klein magazijn:

  • Maak (nog meer) gebruik van verticale opslag.
  • Minimaliseer de breedte van de gangpaden, dit levert extra opslagruimte op!
  • Ben nog strikter op onnodige apparatuur en rommel. 

Benieuwd hoe FDL Elektrotechnische groothandel gebruikt maakt van de magazijninrichting van Venrooy?

Het magazijn stond bomvol en oogde rommelig, er was onvoldoende zicht op de aanwezige voorraad kabels én medewerkers konden haspels niet snel en efficiënt afwikkelen. Daar moest verandering in komen, vonden ze bij FDL Elektrotechnische Groothandel BV. En dus werd Venrooy Cable Equipment ingeschakeld. In deze klantcase leggen wij uit hoe we FDL hebben geholpen.

Download de klantcase van FDL