Hoe zet ik op de juiste manier hoekkabelrollen in?

Hoe zet ik op de juiste manier hoekkabelrollen in?
Wanneer er grondkabels moeten worden getrokken, dan zitten er in de meeste gevallen bochten en/of hoogteverschillen in het traject. Om de kabel soepel door de sleuf te kunnen trekken, zijn hoekkabelrollen dan onmisbaar.

Download de kabelrol productcatalogus

Een kabel die wordt voortgetrokken neemt vanzelfsprekend altijd de kortste weg die mogelijk is. Zitten er bochten in het traject dan neemt de kabel deze bocht het liefst zo ‘kort’ mogelijk, oftewel: de kabel schuurt door de binnenbocht en zo ontstaat extra wrijving die de kabeltrek extra zwaar maakt. Door het gebruik van hoekkabelrollen wordt de kabel zonder onnodig veel wrijving door de bochten getrokken.

Kabeltrek goed voorbereiden

Het is belangrijk dat een kabeltrek goed wordt voorbereid, oftewel dat het geschikte type kabelrollen op de juiste plaatsen wordt neergezet. Hoe beter een kabel in een bocht wordt ‘geleid’, hoe soepeler en lichter de kabeltrek is. Een hoekkabelrol bestaat uit horizontale en verticale rollen. Tijdens het trekken wordt de kabel tegen de verticale roller gedrukt. De horizontale roller zorgt ervoor dat de kabel niet in het zand komt te liggen in de bocht.

Gekoppelde hoekkabelrollen

Afhankelijk van hoe ruim de bocht is of hoe groot het hoogteverschil is, kunnen er meerdere hoekkabelrollen aan elkaar worden bevestigd. Hoe meer kabelrollen er worden gebruikt, hoe beter de kabeltrek kan worden gestuurd en hoe lichter het trekproces wordt. Dit voorkomt beschadigingen aan de kabel door te grote trekkrachten en te hoge dwarsdrukken in de bochten. De hoekkabelrol Type 4 van Venrooy is een driedelige kabelrol waarbij de drie delen met elkaar scharnieren en zo de gewenste ‘hoek’ kunnen maken. Het type 9 van Venrooy is een enkele kabelrol waarvan er ook meerdere exemplaren middels scharnieren aan elkaar kunnen worden bevestigd. Het type 6 – vanwege zijn uiterlijk ook wel de fietspomp genoemd – is een hoekkabelrol met steel en handgreep.

Veelzijdig toepasbaar: de 3-in-1 kabelrol

Naast de bovengenoemde hoekkabelrollen kunnen ook de 3-in-1 kabelrollen van Venrooy worden toegepast in een bocht. Deze kabelrollen zijn namelijk zowel horizontaal als verticaal te koppelen, zodat iedere gewenste combinatie van horizontale en verticale rollers kan worden gerealiseerd. Omdat deze kabelrol volledig is uitgevoerd in kunststof (zowel het frame als de rol) is deze licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen. Venrooy Cable Equipment heeft deze duurzame, oersterke kabelrol ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse kabellegbedrijven.

Kiezen voor de juiste hoekkabelrol

Wilt u weten welk type hoekkabelrol u het beste kunt gebruiken voor het trekken van uw kabels? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aanDownload de kabelrol productcatalogus