Kabels efficiënt gebruiken en opslaan in het magazijn: wat zijn de mogelijkheden?

Kabels efficiënt gebruiken en opslaan in het magazijn: wat zijn de mogelijkheden?

Hebt u een handel in kabels of gebruikt u deze veelvuldig in uw onderneming? Dan is het van belang dat u deze efficiënt opslaat in uw magazijn en de juiste hulpmiddelen hebt om ze snel en makkelijk af te wikkelen. Er zijn verschillende opties op het gebied van magazijninrichting.

U kunt haspels op twee manieren opslaan in uw magazijn: als actieve voorraad of als passieve voorraad. Bij een actieve voorraad maakt u gebruik van een haspelstelling waarbij de kabelhaspels op een as in de stelling hangen en de kabels direct kunnen worden afgewikkeld. Bij een passieve voorraad liggen de haspels op de flens in bijvoorbeeld een palletstelling of gewoon op de grond. Werkt u veelvuldig met haspels en moet u frequent kabels afwikkelen, dan is een haspelstelling de juiste keuze. Bekijk de animatievideo over magazijninrichting

Mobiele haspelstelling

Kiest u voor een haspelstelling, dan zijn er twee opties: een statische of een mobiele stelling. Een mobiele stelling is in principe alleen een optie als u werkt met kleine haspels van maximaal 50 kilo per stuk. Een mobiele haspelstelling wordt standaard uitgevoerd met zes assen en heeft daarmee een draagvermogen van maximaal 300 kilo. Doordat u dit type haspelstelling eenvoudig kunt verplaatsen, is deze ideaal om te gebruiken in de werkplaats waar telkens op andere plaatsen kabels nodig zijn, zoals bij machinebouw.

Statische haspelstelling

Een statische haspelstelling – die dus op een vaste plaats in het magazijn staat – is dé oplossing wanneer veelvuldig met kabels wordt gewerkt en deze frequent moeten worden afgewikkeld. Dit type haspelstelling wordt altijd op maat en naar de wensen van de klant uitgevoerd. De afmetingen van de stelling worden afgestemd op de beschikbare ruimte in het magazijn en op de behoefte van de klant. Er zijn vier hoogtes mogelijk: 2,70 meter, 3,30 meter, 4,40 meter en 4,90 meter. De totale breedte kent geen maximum. De vakken van de stelling kunnen worden uitgevoerd met een breedte van 700, 900, 1.100 of 1.300 mm, waarbij meerdere afmetingen in een stelling kunnen worden toegepast. De breedte en variatie in de vakken wordt bepaald op basis van uw wensen, het aantal haspels en de verschillende afmetingen ervan en vanzelfsprekend de beschikbare ruimte in het magazijn. Met een heftruck worden de haspels in de stelling gehangen. Om dit veilig te kunnen doen en de haspels ook op hoogte goed te kunnen plaatsen, is het verstandig gebruik te maken van hulpvorken die ervoor zorgen dat de haspel stabiel op de lepels van de heftruck ligt.

Hulpmiddelen

Hebt u een beperkt budget beschikbaar of hoeft u minder frequent kabels af te wikkelen, dan kunt kiezen voor een passieve voorraad, dus zonder haspelstelling. Het advies is dan een of meerdere hulpmiddelen aan te schaffen om de kabels toch snel en eenvoudig te kunnen afwikkelen. Mogelijke hulpmiddelen zijn:
  • Afrolhulp: Polypropyleen hulpmiddel voor het afwikkelen van kabel, dat met schroeven is te bevestigen aan een houten haspel.
  • Draaiplateau: Plateau met uitneembare as om haspels op te leggen en af te wikkelen en vier uitneembare pennen om kabelbossen op te leggen en af te wikkelen.
  • Afwikkelsteun: Steun met vier verstelbare pennen om kabelbossen op te leggen en af te wikkelen.
  • Multi-afwikkelsteun: Lichtgewicht steun voor het afwikkelen van kabelhaspels, tevens in te zetten als werkbankje.
  • Vijzel: Hydraulische vijzel of draadvijzel voor het afwikkelen van kabelhaspels.
  • Rolplateau: Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waarbij kabels worden afgewikkeld door de flenzen van de haspel op rollen te plaatsen.
  • Afwikkelbok: Bok met as voor het afwikkelen van kabelhaspels.
  • Haspelsteekwagen: Voor het verplaatsen van haspels en het afwikkelen van kabels.

Benieuwd hoe FDL Elektrotechnische groothandel gebruikt maakt van de magazijninrichting van Venrooy?

Het magazijn stond bomvol en oogde rommelig, er was onvoldoende zicht op de aanwezige voorraad kabels én medewerkers konden haspels niet snel en efficiënt afwikkelen. Daar moest verandering in komen, vonden ze bij FDL Elektrotechnische Groothandel BV. En dus werd Venrooy Cable Equipment ingeschakeld. In deze klantcase leggen wij uit hoe we FDL hebben geholpen.

Download de klantcase van FDL Vraag een offerte aan