Welk type kabellier moet ik kiezen?

Welk type kabellier moet ik kiezen?

Wanneer u een kabel door een traject – een sleuf of een kabelgoot – moet trekken, dan hebt u in de meeste gevallen een kabellier nodig. Deze zijn uiteraard in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Maar welke lier moet u kiezen?

Download de kabeltreklier productcatalogus

Benodigde trekkracht

De factor die allesbepalend is bij het kiezen van de juiste kabellier is de trekkracht die nodig is om de kabel door het traject te trekken. De benodigde trekkracht is afhankelijk van een aantal factoren:

In principe is het vrij logisch: hoe zwaarder de kabel, hoe hoger de trekkracht van de kabellier dient te zijn. Daarnaast bepaalt het traject hoe hoog de benodigde trekkracht is. Hoe langer het traject en hoe meer bochten en hoogteverschillen, hoe meer wrijving er tijdens het trekken van de kabel ontstaat en hoe hoger de trekkracht dus dient te zijn.

Bij het kiezen van de juiste kabellier is het ook belangrijk te weten welke trekkracht er maximaal op de kabel mag worden gezet. Een te hoge trekkracht kan namelijk leiden tot beschadigingen en vervormingen van de kabel.

Stationaire of mobiele kabellier

Er zijn twee ‘soorten’ kabellieren verkrijgbaar: stationair of mobiel. In principe hoeft u niet zelf voor een van beide types te kiezen: of uw lier stationair of mobiel is, wordt namelijk bepaald door de trekkracht van het apparaat.

De ‘lichtere’ kabeltreklieren – met een lagere trekkracht – zijn over het algemeen stationair. Deze zijn draagbaar of te verplaatsen middels een heftruck of op een aanhanger. Kiest u voor een ‘zwaardere’ kabeltreklier – met een hogere trekkracht – dan is deze standaard mobiel uitgevoerd, zodat deze eenvoudig naar de gewenste locatie kan worden gebracht.

De stationaire kabeltreklieren produceert Venrooy Cable Equipment in eigen beheer. Voor de mobiele treklieren in het assortiment heeft Venrooy een samenwerking met de Duitse lierenproducent Jakob Thaler GmbH.

Aandrijving met stroom of verbrandingsmotor

Een kabeltreklier kan worden aangedreven met stroom of middels een verbrandingsmotor. Een stationaire kabeltreklier is in de meeste gevallen standaard elektrisch aangedreven (dit zijn de types LV-50, LVK-40 en LVK-80 in het assortiment van Venrooy Cable Equipment). Bij de zwaardere LV-200 is dit echter niet standaard maar optioneel. Deze kabeltreklier is standaard voorzien van een verbrandingsmotor. Vanwege de uitstoot van gassen is deze lier niet geschikt om binnen te gebruiken. Indien een kabeltrek in een gebouw plaatsvindt, is de elektrisch aangedreven variant dan het noodzakelijke alternatief.

In de praktijk komt het er op neer dat er – indien op de locatie van de kabeltrek elektriciteit voorhanden is – vrijwel altijd wordt gekozen voor een elektrische kabeltreklier (mits de benodigde maximale trekkracht niet te hoog is). Een elektrische lier is immers duurzamer en milieuvriendelijker.

Net als de stationaire LV-200 zijn ook de mobiele kabeltreklieren in het assortiment van Venrooy standaard uitgevoerd met een verbrandingsmotor. Ook hier kan optioneel worden gekozen voor elektrische aandrijving.

Bent u benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat?

Bekijk in onze animatievideo hoe een kabeltreklier werkt, welke soorten kabeltreklieren er zijn en welke liertoebehoren zoals kabelkousen, kabelachten, breekkabels, draaibare wartels en kabelrollen nog meer in ons assortiment zitten.

Meer informatie over kabellieren

Wilt u meer weten over de verschillende typen lieren voor een kabeltrek? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aanDownload de kabeltreklier productcatalogus

Terug naar overzicht