Dit is waarom een veiligheidslaserscanner de efficiëntie van een wikkelmachine verhoogt

Dit is waarom een veiligheidslaserscanner de efficiëntie van een wikkelmachine verhoogt
Dat het belangrijk is om veilig met een machine te kunnen werken, daar zal iedereen het over eens zijn. Maar tegelijkertijd is efficiëntie in de werkzaamheden ook belangrijk. Door wikkelmachines te voorzien van veiligheidslaserscanners – ook wel safety scanners genoemd – waarborgt Venrooy Cable Equipment de arbeidsveiligheid én kan er efficiënter worden gewerkt. Een veilige werkomgeving voor de medewerkers die met een wikkelmachine werken is natuurlijk ontzettend belangrijk. Daarom wordt er standaard een hekwerk rond een wikkelmachine geplaatst dat ervoor zorgt dat medewerkers op veilige afstand blijven op het moment dat de machine draait. Bij verplaatsbare wikkelmachines is dat hekwerk er niet, maar waarborgen beschermkappen over de haspel de arbeidsveiligheid.

Hekwerk en beschermkappen vergen extra handelingen

Het gebruik van dergelijke beschermingsmiddelen is natuurlijk enorm verstandig, maar tegelijkertijd verlagen ze ook de efficiëntie van de werkzaamheden. Om haspels op de wikkelmachine te kunnen plaatsen moet namelijk eerst het hekwerk worden geopend of de beschermkap omhoog worden gezet. En voordat de machine kan gaan draaien moet het hekwerk uiteraard weer worden gesloten en de kap naar beneden worden geklapt. Na het wikkelen herhalen deze handelingen zich nogmaals in omgekeerde volgorde.

Continu scannen van het gebied rond de wikkelmachine

Door een wikkelmachine te voorzien van safety scanners wordt een hekwerk of beschermkap overbodig en kunnen kabels dus sneller en efficiënter worden op- en afgewikkeld. Zodra de machine wordt ingeschakeld scannen de veiligheidslaserscanners continu het veiligheidsgebied rond de bewegende delen van de machine. Zodra er een object binnen het veiligheidsgebied komt – bijvoorbeeld een persoon of een heftruck – geeft de veiligheidslaserscanner een signaal af en gaan de bewegende delen van de machine direct langzamer draaien. Gaat het object verder het veiligheidsgebied in en komt het nog dichter bij de machine, dan stopt de machine volledig met draaien. Op deze manier waarborgen de scanners de arbeidsveiligheid van de medewerkers. Bekijk de wikkelmachine productcatalogus

Efficiënte benutting van de ruimte

Een hekwerk rond een wikkelmachine beslaat permanent extra ruimte in het magazijn. Vierkante meters die je dus niet op een andere manier kunt benutten. Zonder hekwerk komen deze meters ‘vrij’ en wordt het dus mogelijk om deze ruimte – al dan niet met heftruck – te betreden op het moment dat de wikkelmachine niet in gebruik is. Dit maakt het ook weer mogelijk om bijvoorbeeld stellingen dichter bij de machine te plaatsen en zo efficiënter om te gaan met de beschikbare ruimte in het magazijn. Bovendien zorgt het ontbreken van een hekwerk ervoor dat de heftruck beter toegang heeft tot de machine en dus makkelijker en sneller haspels kan plaatsen. Zo kan er in kortere tijd meer kabel worden op- en afgewikkeld, zonder te tornen aan de arbeidsveiligheid.

Zichtbaar veiligheidsgebied

Het veiligheidsgebied dat de safety scanners scannen is onzichtbaar, maar bij de plaatsing van een vaste machine maakt Venrooy dit gebied zichtbaar door de contouren van het gebied op de grond te markeren. Zo is altijd duidelijk hoe groot het veiligheidsgebied precies is en kan hier rekening mee worden gehouden bij het plaatsen van objecten. Bij een verplaatsbare wikkelmachine kan het veiligheidsgebied zichtbaar worden gemaakt middels laserstralen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de safety scanners op de wikkelmachines van Venrooy Cable Equipment? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Neem contact met ons op