Handwikkelmachine of aangedreven wikkelmachine: wat is de beste keuze?

Handwikkelmachine of aangedreven wikkelmachine: wat is de beste keuze?
Wanneer u een kabelwikkelmachine gaat aanschaffen, heeft u keuze uit diverse uitvoeringen machines. Eén van de belangrijkste keuzes die u maakt, is de keuze tussen een handmatig wikkelapparaat of een elektrisch aangedreven machine. Wanneer kiest u voor welke machine? De keuze voor een handwikkelmachine of een elektrisch aangedreven wikkelmachine is met name afhankelijk van drie factoren:
  • De lengte van de kabels waar u mee werkt.
  • Het gewicht van de kabels waar u mee werkt.
  • De hoeveelheid kabels die moet worden gewikkeld.
Uiteraard speelt het beschikbare budget ook een rol. Een elektrisch aangedreven machine vergt namelijk een investering die – zoals u wellicht ook wel verwacht – een stuk hoger ligt dan de investering in een handwikkelmachine.

Kabellengte

Voor relatief korte kabels – met een lengte vanaf 10 meter – volstaat het ophaspelen met een handwikkelmachine meestal prima. Mits de diameter van de kabel niet al te groot is. Bij aanschaf van een handmatige wikkelmachine kunt u kiezen uit een verrijdbaar ophaspelapparaat (geschikt voor kabels tot maximaal 200 kilo) of een verrijdbare wikkeltafel. Een wikkeltafel is standaard voorzien van lengtemeetapparatuur. Vaak speelt het gewicht van de kabel dan ook een rol.
  • Dit is optioneel bij een ophaspelapparaat
  • Bij een kalbeschaar is dit een extra optie
  • Een elektrisch aangedreven wikkelmachine is ideaal voor langere kabels
Start de wikkelmachine keuzehulp

Zware kabels

Zware (en vaak lange) kabels – met een grote diameter of van een zwaar materiaal – is het vaak niet werkbaar om een handwikkelmachine in te zetten. Een elektrisch aangedreven wikkelmachine is dan de ideale en vaak ook enige oplossing. Haspels kunnen eenvoudig – vaak met een heftruck – op de machine worden geplaatst. Het wikkelproces is automatisch en vergt weinig tot geen arbeidskracht van de operator.

Frequent gebruik

Tot slot is ook de hoeveelheid kabels die u dient te wikkelen bepalend bij de keuze voor een handwikkelmachine of een elektrisch aangedreven machine. Heeft u dagelijks meerdere kabels die moeten worden gewikkeld? Dan is een automatische machine als snel een interessante optie. De besparing in arbeid en tijd is dan namelijk enorm en dat maakt de investering rendabel. Hoeft een wikkelmachine slechts enkele keren per week of per maand te worden ingezet? Dan kunt u wellicht met een handwikkelmachine prima uit de voeten. Mits de kabels natuurlijk niet te lang en/ of te zwaar zijn.

Mobiel of vast

Een handwikkelmachine is altijd mobiel, oftewel verplaatsbaar. Bij elektrisch aangedreven machines zijn er twee varianten: mobiel of vast. Kleine elektrische machines zijn in principe mobiel en kunt u eenvoudig verrijden. Grote machines – die grote haspels kunnen verwerken – zijn dusdanig van omvang dat ze moeilijk te verplaatsen zijn. Vaak staan deze op een vaste plek in het magazijn, liefst in de buurt van de voorraadhaspels en goed bereikbaar voor de heftruck.

Wikkelmachine keuzehulp

Met deze keuzehulp maakt u eenvoudig inzichtelijk wat uw wensen en behoeftes zijn. Wat is bijvoorbeeld het maximale gewicht dat u wilt wikkelen? Wat is de maximale kabeldiameter van de kabels die u gebruikt? En wilt u elektrisch of handmatig haspelen? Met onze keuzehulp zet u alles overzichtelijk op een rijtje en ontvangt u van ons een eerste vrijblijvend advies. Start de wikkelmachine keuzehulp