Een grondkabel trekken: hoeveel kabelrollen heb ik nodig?

Een grondkabel trekken: hoeveel kabelrollen heb ik nodig?
Een grondkabelrol – oftewel een mosterdpot – wordt in principe altijd in een serie toegepast. Hoe langer het traject en hoe meer bochten, hoe hoger het aantal kabelrollen dat nodig is. Maar dat zijn niet de enige twee factoren die bepalen hoeveel kabelrollen worden ingezet. Het aantal is namelijk ook een ‘persoonlijke’ afweging.

Download de kabelrol productcatalogus

Bij een volledig recht traject zou in principe over meerdere kilometers een kabel zonder gebruik van kabelrollen kunnen worden getrokken. In de praktijk komt dit echter nooit voor: in een langer traject zitten altijd wel (flauwe) bochten en (kleine) hoogteverschillen. Ook zijn er vaak gestuurde boringen in een traject, bijvoorbeeld op plaatsen waar de kabel onder een (water)weg door moet worden getrokken. Daar komt natuurlijk bij dat een kabeltrek zonder het inzetten van kabelrollen zorgt voor veel wrijving doordat de kabel over het zand schuurt. Dit zorgt niet alleen voor een groter risico op beschadigingen aan de mantel, maar ook voor een onnodig grote benodigde trekkracht die invloed kan hebben op de kwaliteit van de kabel en het vermogen dat door de kabel heen gaat.

25 tot 40 meter tussenruimte

Gemiddeld wordt bij een kabeltrek gekozen voor een onderlinge afstand van de kabelrollers van 25 tot 40 meter. Maar ook grotere of kleinere afstanden zijn mogelijk. Deze keuze wordt door de gebruiker gemaakt op basis van de eigen wensen (‘Mag de kabel tussen de rollen in de grond raken?’) en eventueel ook de eisen die worden gesteld vanuit de opdrachtgever (‘Hoeveel kracht mag er maximaal op de kabel worden gezet?’). Hoe meer kabelrollen er worden ingezet, hoe lager de benodigde trekkracht is en hoe minder kracht er op de kabel hoeft te worden uitgeoefend. Ook zorgen meer kabelrollers voor een soepelere kabeltrek. Ook de diameter en het gewicht van de kabel zijn aandachtspunten bij het bepalen van de afstand tussen de kabelrollers.

Budget

Vanzelfsprekend is het kostenplaatje bij het gebruik van minder kabelrollers lager dan bij het inzetten van meer kabelrollers. Het aantal dat wordt gebruikt, kan dus ook bepaald (lees: beperkt) worden aan de hand van het beschikbare budget. In de overweging bij aanschaf van kabelrollers dient echter wel te worden meegenomen dat kabelrollers bij goed gebruik zeer duurzaam zijn en lange tijd meegaan. De aanschaf kan dus over meerdere projecten worden verdeeld. De keuze voor het type kabelroller dat wordt aangeschaft heeft vanzelfsprekend ook invloed op het totale kostenplaatje. Rechte rollers van staal zijn goedkoper; kunststof diaboolrollers zijn iets prijziger, maar deze geleiden de kabels wel nog beter en zijn bovendien lichter van gewicht. Tip: om de duurzaamheid van de rollers te verhogen is het belangrijk de rollers na het gebruik direct schoon te spuiten voordat ze terug in de opslag gaan in afwachting van het volgende project.

Kiezen voor de juiste kabelrollen

Wilt u meer weten over het gebruik van kabelrollen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aanDownload de kabelrol productcatalogus