Effectief kabel trekken met een lier: hoe pak je dit aan?

Effectief kabel trekken met een lier

Binnen de infrastructuur worden vaak kabels over een lang traject getrokken. Dit en de grote vereiste trekkracht maken een kabeltreklier tot het ideale instrument binnen dit soort situatie. 

Met een kabeltreklier – in combinatie met kabelrollen en eventueel kabeltransporteurs – zorgt u ervoor dat de kabels soepel en veilig worden getrokken. 

Ontdek nu hoe kabel trekken werkt, hoe u voor maximale trekkracht zorgt, en hoe u optimaal met een kabeltreklier werkt binnen infrastructuurprojecten. 

Download de kabeltreklier productcatalogus

Hoe werkt kabel trekken?

Bij het kabel trekken wordt de lier aan het einde van het traject geplaatst. De lierkabel wordt door de sleuf getrokken naar het begin van het traject. Daar wordt de lierkabel, middels een kabelkous, bevestigd aan de te trekken kabel op de kabelhaspel.

Een lier heeft standaard een staalkabel met een lengte van 500 meter. De maximaal mogelijke lengte is echter 1.600 meter. Moet er een kabel over een langer traject wordt getrokken? Dan dient de kabeltrek in twee of meerdere keren te worden uitgevoerd, waarbij de lier na elke trek wordt verplaatst.

Hoe zorgt u voor maximale trekkracht?

Met kabeltreklieren geproduceerd door de Duitse producent Jakob Thaler GmbH zorgt u voor de maximale trekkracht. Deze oersterke en uiterst betrouwbare lieren worden aangedreven met een diesel- of benzinemotor en hebben opzichzelfstaand een maximale trekkracht van 2.000 tot 5.000 kilo. 

Interesse in zo'n ijzersterke kabeltreklier? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden. 

Effectief kabel trekken met een lier

In combinatie met het gebruik van kabelrollen en eventueel transporteurs kunnen hiermee zeer zware kabeltrekken worden uitgevoerd, waarbij bijvoorbeeld een kabeltrek over meerdere kilometers met een totaal kabelgewicht van 30 tot 40 ton geen uitzondering is.

Hoe werkt kabeltrekken bij Infrastructuurprojecten?

Bij infrastructuurprojecten wordt – met name bij de zwaardere kabeltrekken – in principe altijd gebruik gemaakt van een schrijvende lier. Vaak wordt dit ook als eis gesteld door de opdrachtgever. Een schrijvende lier registreert de lengte van de getrokken kabel en de gebruikte trekkracht tijdens de kabeltrek.

Ook kan de toegestane maximale trekkracht eenvoudig worden ingesteld op de treklier. De gegevens die de lier registreert kunnen digitaal worden uitgelezen en leveren het bewijs dat de maximale trekkracht die op een kabel mag worden uitgeoefend niet is overgeschreden tijdens de kabeltrek.

Compacte kabeltreklieren

Naast de zeer sterke mobiele kabeltreklieren levert Venrooy voor de minder zware kabeltrekken ook lichtere, compacte treklieren: de LVK-40/80 (zie onderste afbeelding), LV-50 en de LV-200. Deze worden in eigen beheer geproduceerd en worden vooral ingezet voor het trekken van kabels in onder andere de utiliteitsbouw en kleinere infrastructuurprojecten.

Deze lieren zijn met name geschikt voor minder zware kabels die over een afstand van maximaal 400 meter moeten worden getrokken.

Kabel trekken: LVK-40-80

 

 

 

 

Meer informatie over kabel trekken met een lier?

Wilt u meer weten over het gebruik van lieren voor een kabeltrek? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Interesse in een kabeltreklier? Vraag dan nu een offerte aan: 

Vraag een offerte aan