Hoe trek je kabels met een stationaire kabeltreklier?

Hoe trek je kabels met een stationaire kabeltreklier?
Wanneer u een of meerdere kabels moet trekken en het betreft een relatief ‘lichte’ kabeltrek, dan kunt u zeer waarschijnlijk met een stationaire kabeltreklier uit de voeten. In deze blog leggen we uit hoe zo’n kabeltreklier werkt. 

Download de kabeltreklier productcatalogus

Wanneer gebruik je een stationaire kabeltreklier? 

Een stationaire elektrisch aangedreven treklier is bij Venrooy Cable Equipment verkrijgbaar in een viertal uitvoeringen: de LV-50, de LVK-40, de LVK-80 en de LV-200. Deze worden in eigen beheer geproduceerd. Afhankelijk van het type dat u kiest kunt u met een stationaire lier tot maximaal 2.000 kilo aan trekkracht genereren. Daarmee is een stationaire lier uitermate geschikt voor het trekken van kabels met een kleine diameter door kabelgoten in de utiliteitsbouw, bij nieuwbouw, in de scheepsbouw of voor relatief korte trajecten in de infrastructuur over een afstand van maximaal 400 meter.

Voorbereiding kabels trekken met een kabeltreklier

De alom bekende uitspraak ‘een goed begin, is het halve werk’, is ook bij het trekken van kabels van toepassing. Met ‘begin’ wordt in dit geval de voorbereiding bedoelt. Het is belangrijk een kabeltrek goed voor te bereiden om ervoor te zorgen dat de trek soepel verloopt. Gaat u onvoorbereid te werk, dan is de kans op storingen tijdens de kabeltrek – zoals het opstropen of blijven hangen van de kabel – onnodig groot. In de voorbereiding draait het met name om de volgende aandachtspunten:
  • Het bepalen van de benodigde trekkracht
Aan de hand van het totaalgewicht van de kabel en de lengte en vorm van het traject dient u te bepalen hoeveel trekkracht de lier dient te hebben. Hoe meer wrijving er tijdens de trek ontstaat, hoe hoger de benodigde trekkracht. Het bepalen van de hoeveelheid wrijving en daarmee de benodigde trekkracht is deels ook een inschatting op basis van ervaring.
  • Het plaatsen van kabelrollen
In elke bocht in het traject ontstaat wrijving tussen de kabel en de kabelgoot of sleuf. Om de kabeltrek soepel te laten verlopen en zo min mogelijk wrijving te creëren, is het belangrijk gebruik te maken van kabelrollen op plekken waar dit mogelijk is (lees: die goed bereikbaar zijn). Hierdoor is bovendien minder trekkracht nodig.

Soepele kabeltrek

De in staaldraad uitgevoerde lierkabel wordt vanaf het einde van het traject – waar de stationaire lier staat opgesteld – door de kabelgoot of sleuf getrokken. Wanneer de kabel door een dichte buis moet worden getrokken, wordt hierbij indien nodig gebruik gemaakt van een trekveer. De lierkabel wordt middels een kabelkous aan het begin van het traject aan de te trekken kabel bevestigd. Middels een afstandsbediening wordt de kabellier in werking gezet en kan ook traploos de snelheid – tot maximaal 15 meter per minuut – worden bepaald door de bedieningsknop korter of langer ingedrukt te houden. Welke snelheid wordt gekozen is afhankelijk van het traject en wordt vaak bepaald op basis van ervaring. Over het algemeen kan worden gesteld dat een te hoge snelheid sneller leidt tot storingen in de kabeltrek. De lier heeft ook een noodstopknop, waarmee het trekproces direct kan worden gestopt. Tijdens het trekken rolt de lierkabel zich weer terug op de trommel van de lier. Door middel van een geleidingsvork kan de lierkabel telkens handmatig worden verlegd zodat deze goed verdeeld op de trommel word gerold. Het gebruik van een draaibare wartel tussen de lierkabel en de te trekken kabel zorgt ervoor dat beide kabels niet gaan torderen (oftewel: zichzelf opdraaien).

Bent u benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat?

Bekijk in onze animatievideo hoe een kabeltreklier werkt, welke soorten kabeltreklieren er zijn en welke liertoebehoren zoals kabelkousen, kabelachten, breekkabels, draaibare wartels en kabelrollen nog meer in ons assortiment zitten. https://youtu.be/hyNFVTiCDgU

Meer informatie over kabeltreklieren

Wilt u meer weten over het gebruik van lieren voor een kabeltrek? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Venrooy Cable Equipment. Wij adviseren u graag!

Vraag een offerte aanDownload de kabeltreklier productcatalogus